Over de Corona Denktank

De Corona Denktank is een burgerbeweging die alternatieve oplossingen bedenkt en bouwt om het leed van COVID19 te verzachten en de verspreiding van SARS-CoV-2 te verminderen. Al snel na de Belgische lockdown, half maart 2020, is de burgerbeweging op enkele dagen uitgegroeid van enkelingen naar een netwerk van duizenden burgers die hun brede expertise bij elkaar gelegd hebben om oplossingen te bouwen. Van IT’ers tot naaisters en van spoedartsen tot communicatiespecialisten, iedereen werkt solidair, flexibel en doelgericht samen. 

De burgerbeweging bouwde tijdens de crisis een gedistribueerde fabriek van duizenden makers en logistieke helpers die doe-het-zelf producten fabriceren. Het netwerk vervaardigde en verdeelde al zo’n 200.000 persoonlijke beschermingsproducten aan hulpverleners. Binnen andere initiatieven verzamelde het netwerk duizenden laptops, lanceerden we een drempelloos videoconferencingsysteem, online handleidingen voor hulpverleners en tips voor rouw in tijden van nood. We bouwden ook prototypes van ventilatoren, methoden om meerdere patiënten aan 1 ventilator te hangen, thermometers, etc. We vertaalden heel wat informatie in meer dan enkel onze drie landstalen, zodat informatie voor iedereen bereikbaar wordt.

Als je een schip wil bouwen, roep dan geen mannen en vrouwen bij elkaar om hen bevelen te geven, om ze elk detail uit te leggen, om ze te vertellen waar ze alles kunnen vinden. In plaats daarvan, leer ze verlangen naar de enorme eindeloze zee.

Antoine de Saint-Exupéry